روز جهانی وب
World Wide Web Day
اول آگوست، روز جهانی وب نام گذاری شده است.
World Wide Web یا همان WWW
در ادامه با www که دیگر بخشی از زندگی مان شده است، بیشتر آشنا می شویم:
-----------------------------------------------------------------------------
امروزه تصور اینکه در هر زمان و مکانی بتوانید اطلاعات خود همچون عکس، فیلم، مطلب و ... را برای دوستان و یا همکارانتان بصورت فوری به اشتراک بگذارید بسیار آسان است ولی حدود 30 سال پیش، چنین امکانی مقدور نبود.
داستان شکل گیری شبکه جهانی وب خواندنی است:
دو پژوهشگر علوم رایانه به نام های تیم برزنلی و رابرت کایلیمائو در سال 1989 زمانی که قصد ارسال اولین طرح پیشنهادی و پروژه خود به آزمایشگاه بین المللی هسته ای سرن (cern) را داشتند، راه حل برقراری ارتباط با یکی از دفاتر این آزمایشگاه که در ژنو (سوئیس) بود، را فرستادن یک هایپرلینک دانستد و به این طریق hypertext market language یا به اختصار HTML را راه اندازی کردند. این لینک صفحه ای ساده بود که توضیحاتی راجع به پروژه www و اطلاعاتی در مورد وب سرورها در آن گنجانده شده بود. به این ترتیب اولین مرورگر جهانی www نام گرفت.
در سال های اول فقط در آزمایشگاه CERN از این مرورگر استفاده می شد، صفحه ای با آدرس info.certn.ch بود و ظاهری بسیار ساده با لینک دسترسی به چند مطلب داشت. اما چندی بعد در اکتبر سال 1993 تقریبا شکل جهانی پیدا کرد و در همان سال تقریبا 500 سرور در کل جهان به یکدیگر دسترسی پیدا کردند.
پیشرفتهای کنونی دنیای کامپیوتر را مدیون ایده اولیه تیم برزنلی هستیم.
بد نیست بدانید، ایران هم در همان روزهای اول به این شبکه جهانی پیوست. برقراری ارتباط اینترنتی در ایران داستان شنیدنی دارد. پیش از ایجاد شبکه اینترنت، نسل قبلی شبکه های کامپیوتری جهانگستر به نام بیت نت در دنیا به کار میرفت. به گفتهٔ دکتر سیاوش شهشهانی قائممقام سابق پژوهشگاه دانشهای بنیادی ایران ( IPM) ، این مرکز در ایران در سال ۱۳۶۸ یعنی 3 سال قبل از ایجاد اینترنت به معنی امروزی، برای اولین بار با هدف ارتباط علمی و پژوهشی با دانشگاههای دنیا بود به شبکه بیت نت متصل شد. و از آن برای دریافت و ارسال نامههای الکترونیکی استفاده می شد. پژوهشگاه دانشهای بنیادی ایران، در ابتدا از طریق خط تلفن به دانشگاهی در اتریش و سپس به این شبکه متصل می شد. پس از آن با اجاره یک خط مستقیم با وین، این اتصال از سال 1372 و فقط برای استفاده دانشگاهی از طریق همین پژوهشگاه به شکل رسمی درآمد، پژوهشگاهی که آن زمان با عنوان مرکز تحقیقات نظری فیزیک و ریاضی فعالیت می کرد.
خوب است بدانید سرن بزرگترین آزمایشگاه علمی جهان است که هزاران دانشمند و مهندس در تخصص های مختلف در آن گرد هم آمده اند تا در حوزه فیزیک هسته ای پیشرفته ترین آزمایش های ممکن را محقق کنند. لیکن در کنار انجام آزمایش های مهم نیاز به تکنولوژی بالا مورد نیاز است، که این مهم با پیشرفت و ابداعات در سایر حوزه ها محقق می گردد. اینترنت گوشه کوچکی از هدیه سرن به جامعه بشری بود. وسعت این آزمایشگاه به حدی است، که بخشی از آن در سوئیس و بخشی دیگر از آن در فرانسه قرار دارد.
برای مطالعه بیشتر در مورد اینترنت می توانید اینجا را بخوانید.
برای آشنایی بیشتر با سرن می توانید اینجا را بخوانید.
نگارش: واحد پژوهشی آموزشکده فنی پسران رامسر(ملاصدرا)